Hundinriktning

 

 

 

 

Utbildningen

Brinner du för hundar och vill jobba med hund i framtiden samt vill gå en spännande och utvecklande utbildning? Då är detta utbildningen för dig!
Hund är inte längre bara en hobby utan en bransch på stark tillväxt där efterfrågan på utbildat folk växer. Hos oss får du en gedigen utbildning inom hund där teori varvas med praktik. Du kommer få lära dig om olika raser, skötsel och hantering av hund, hundens beteende, foderlära och hundens anatomi och sjukdomar. Du kommer få testa på många olika grenar inom hund, och möjlighet att fördjupa dig inom ett yrkesområde t.ex. specialsök, hundskötare, instruktör eller friskvård. Du blir även godkänd för att öppna hunddagis/pensionat enligt Jordbruksverkets krav. Om du har egen hund så är den välkommen att vara med i din hundutbildning. På elevhemmet är din hund välkommen att bo hos dig och på dagarna finns det möjlighet för din hund att vara i hundgården.
Utbildningen på Djurinriktningen ger dig inte bara en gedigen utbildning inom
hund utan även en bred allmän djurutbildning på övriga sällskapsdjur,
djurparksdjur och lantbruksdjur.
Förutom yrkeskurser läser du även gymnasiegemensamma kurser som svenska,
engelska, matematik mfl. som ger dig en bred utbildning. På Torsta ges du
möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet för vidare studier.

 

Praktik

Minst 15 veckor av utbildningen genomför du i form av praktik på arbetsplatser utanför skolan (arbetsplatsförlagt lärande). Torsta har ett nära samarbete med hundbranschen och du får göra praktik på olika företag där du får prova på hur det är att arbeta professionellt med hund. Förutom yrkeskunskaper får du möjlighet att bli en del i yrkesgemenskapen, utveckla en yrkesidentitet samt skapa kontakter för ditt framtida yrkesliv.

 

Hundhallen

Stora delar av din hundutbildning består av praktiska övningsmoment och för detta har vi tillgång till inomhushall med konstgräs, gräs- och grusplaner samt ett skogsområde att nyttja för hundträning. I vår hundhall har du även möjlighet att träna din hund på fritiden.

 

Lärarna

Hos oss kommer du att undervisas av entusiastiska och kunniga lärare och instruktörer som brinner för hundar och andra sällskapsdjur. En lärare kommer att fungera som din mentor och handleda och stödja dig genom studietiden. I kurserna djursjukvård undervisar vår egen veterinär.

 

Certifikat

För att ytterligare öka dina möjligheter på arbetsmarknaden erbjuder vi förutom gymnasieutbildningens kurser även möjlighet att certifiera dig inom djursjukvård. Efter godkända kurser får du intyg om ”Djurvård med utökad behörighet”.

 

Yrken

Sista gymnasieåret kan du inrikta din utbildning mot någon av följande yrkesområden:
Specialsök, här väljer du att utbilda dig och din hund inom specialsök alltså att söka efter ett speciellt ämne vilket kan vara barkborre, narkotika, krut etc.
Friskvårdscoach, här fördjupar du dig inom hundens anatomi, lär dig massage och du kommer jobba förebyggande och behandla enklare skador. Du får kunskap om hundens rörelsemönster och olika behandlingsmetoder.
Hundinstruktör, här fördjupar du dig i att lära ut hundträning. Du kommer fördjupa dina egna träningskunskaper och lära dig hur du på ett bra sätt kan lära ut till andra hundägare. Du kommer hålla kurser under utbildningen så att du känner dig trygg i rollen när du går ut i yrkeslivet.
Hundskötare, godkänd att öppna hunddagis/pensionat. Här fördjupar du dina kunskaper i hund och hundträning samt hur det fungerar att jobba professionellt med hund på ex hunddagis eller i större hundstallar. Detta är en växande marknad och efterfrågan på utbildad personal växer.
När du lämnar oss är du redo för ett professionellt arbete med hund!

 

 

 

Kom i håg att du alltid kan välja att läsa grundläggande behörighet till universitet/högskolestudier

För mer information:

Läs inriktningens programblad      

Inriktningens broschyr     pdf-icon

Kontakta Malin Jonsson, malin.jonsson@torsta.se

Carin Liljekvist, 0640-188 04, carin.liljekvist@jgy.se