Djurinriktning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du ett stort djurintresse och vill lära dig mer om sällskapsdjur och djurskötsel?

Då är inriktningen Djur något för dig!

 

Utbildningen

Vill du lära dig mycket om sällskapsdjur, djurskötsel och djursjukvård? Vill du jobba med djur? Då är detta utbildningen för dig!
Inom Djurvård inriktad mot sällskapsdjur och djur i zoohandel får du lära dig hantera och sköta olika djurslag. Utbildningen ger dig kunskap om djurens beteende, utfodring, djursjukvård, miljöberikning och mycket annat.
I åk 3 får du åka på utbildning till Kolmårdens djurpark. Där fördjupar du dig om djurvård på djurparksdjur och du får även följa med djurvårdare till djurstallarna. Om du har egen hund är den välkommen att deltaga i hundundervisningen. På elevhemmet är din hund välkommen att bo hos dig i mån av plats och på dagarna finns det möjlighet för din hund att vara i hundgården.
Utbildningen på Djurinriktningen ger dig en gedigen utbildning inom sällskapsdjur, hund, djur i zoohandel och även utbildning på djurparksdjur och lantbruksdjur. Torsta har en ladugård med mjölkkor och en fårbesättning där du får träna skötsel av lantbruksdjur.
Förutom yrkeskurser läser du även gymnasiegemensamma kurser som svenska, engelska, matematik m.fl. vilket ger dig en bred utbildning.
På Torsta ges du möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet för vidare studier.
Vad vill du satsa på?

Praktik

Minst 15 veckor av utbildningen genomför du i form av praktik på arbetsplatser utanför skolan (arbetsplatsförlagt lärande). Torsta har ett nära samarbete med branschen och du får göra praktik på olika företag där du får prova på hur det är att arbeta professionellt med djur t.ex på djurpark, hos veterinär, i djuraffär, hunddagis eller i djurstallar med lantbruksdjur. Förutom yrkeskunskaper får du möjlighet att bli en del i yrkesgemenskapen, utveckla en yrkesidentitet samt skapa kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Djurhuset

Stora delar av din djurutbildning sker i vårt eget djurhus. Där har vi både lektionssalar och en djuravdelning. I djurhuset finns ett brett urval av olika arter inom både sällskapsdjur och djur i zoohandel, allt för att du ska kunna utveckla dina färdigheter inom djurvård och djursjukvård. Vi har även ett behandlingsrum där du bland annat har en del av lektionerna i kurserna djurens hälsa och sjukvård. I nära anslutning till djurhuset ligger Torsta hundhall där flera av de praktiska momenten i hundkurserna förläggs.

Lärarna

Hos oss kommer du att undervisas av entusiastiska och kunniga lärare och instruktörer som brinner för djurvård. I kurserna Djursjukvård undervisas du av vår egen veterinär. I djurinriktningens lärarlag finns även en husdjursagronom, en hundinstruktör och en zoocertifierad djurvårdsinstruktör med mycket bred erfarenhet. En lärare kommer att vara din mentor och vara den som kommer att följa upp, handleda och stödja dig genom studietiden.

Certifikat

För att ytterligare öka dina möjligheter på arbetsmarknaden erbjuder vi förutom gymnasieutbildningens kurser även möjlighet att certifiera dig.
Efter godkända kurser får du intyg om Grundläggande läkemedelshantering (D9), för att kunna arbeta som djurvårdare på ”utökad nivå” samt intyg ”att bedriva zoohandel”.


Yrken

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som exempelvis:
Djurvårdare på djursjukhus, veterinärstationer och veterinärkliniker.
Djurvårdare inom Sällskapsdjur.
Djurvårdare inom djurpark.
Djurvårdare inom zoohandel samt intyg att bedriva zoohandel.
Djurskötare av lantbruksdjur.
När du lämnar oss är du redo för ett professionellt arbete med sällskapsdjur!

 

Vad vill du satsa på?

 

För mer information:

Inriktningens broschyr    

Läs inriktningens programblad      

Kontakta Malin Jonsson, malin.jonsson@torsta.se

Carin Liljekvist, 0640-188 04, carin.liljekvist@jgy.se