Lantbruksinriktning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du intresserad av djur, växter och/eller maskiner? Är du intresserad av entreprenörskap?

Då är inriktning Lantbruk något för dig!

 

Utbildningen

Är du intresserad av djur, växter, maskiner och teknik?
På Torsta kan du gå en utbildning som ger dig en god grund att stå på oavsett om du vill sköta lantbruksdjur eller köra jordbruksmaskiner. På inriktningen lantbruk får du kunskaper om djur, växtodling och maskiner som gör dig rustad för en framtid inom jordbruket. Här följer du med under året och deltar i höstbruk och vårbruk. Du får vara med på kalvningar, lamningar, mjölkning, utfodring och djurvård. Efter utbildningen har du också kunskaper i svets-och reparationsteknik samt byggnadsvård.
Under utbildningen varvas praktiska och teoretiska moment och stora delar av utbildningen bedrivs i skog och mark utanför den traditionella klassrumsmiljön. Förutom yrkeskurser läser du även gymnasiegemensamma kurser som svenska, engelska, matematik mfl som ger dig en bred utbildning. På Torsta ges du möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet för vidare studier.

 

Gårdsbruket

På skolan har vi ett eget jordbruk med ekologisk mjölkproduktion med 50 mjölkkor och rekrytering. Vi odlar på 190 hektar runt skolan i Ås och det mesta som odlas är gräs till våra egna djur. Vi odlar även potatis och ibland provar vi olika grödor. Nästa år kommer vi att bygga ut så att det får plats 70 mjölkkor. Mjölkningen gör vi i en mjölkgrop. Vi har även drygt 20 får av rasen Jämtlandsfår och några getter. På gården har vi alla maskiner som behövs i ett modernt jordbruk. Vi har även en väl utrustad verkstad där vi gör det mesta av reparationerna själva.

 

Praktik

Minst 15 veckor av utbildningen genomför du i form av praktik på arbetsplatser utanför skolan (arbetsplatsförlagt lärande). Torsta har ett nära samarbete med näringen och du får göra praktik på flera olika företag. Förutom yrkeskunskaper får du möjlighet att bli del i yrkesgemenskapen och utveckla en yrkesidentitet. Några av våra elever har fått möjlighet att göra praktik utomlands.

 

Lärarna

Hos oss kommer du att undervisas av lärare som har erfarenhet av arbeta både inom lantbruk och med utbildning. De har pedagogisk utbildning och är behöriga yrkeslärare. En lärare kommer att fungera som din mentor och vara den som kommer att följa upp, handleda och stödja dig genom studietiden.

 

Certifikat

För att ytterligare öka dina möjligheter på arbetsmarknaden erbjuder vi förutom gymnasieutbildningens kurser även möjlighet att certifiera dig:
Traktorkort
Hjärt och lungräddning ( HLR)

 

Yrken

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som djurskötare och-/eller maskinförare antingen som anställd eller som egen företagare inom lantbruk.

 

För mer information:

Inriktningens broschyr  pdf-icon
Läs inriktningens programblad  pdf-icon
Kontakta Eva Larsson, 0640-188 07, eva.bir.larsson@jgy.se
Carin Liljekvist, 0640-188 04, carin.liljekvist@jgy.se