Mathantverk, ettårig grundutbildning

bild_torsta

 

Mathantverkare – ett yrke i tiden

Välj att gå vår Yh-utbildning ”Mathantverk; bagare, charkuterist, bär- frukt- och grönsaksförädlare, mejerist”

Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala. Du tillverkar hälsosamma produkter med respekt för naturen, djuren och människor, utan onödiga tillsatser; produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan.

Under utbildningen väljer man en av de fyra valbara inriktningarna: mejeri, bageri, charkuteri eller bär, frukt och grönsaksförädling. Utbildningen ger en fördjupad kunskap inom hela tillverkningsprocessen, men också i teoretiska ämnen som livsmedelskemi, HACCP, kalkylering, markandsföring och försäljning, allt ur ett djupt förankrat mathantverksperspektiv. Att göra praktik inom valt hantverksområde är mycket viktigt och därför är hälften av utbildningstiden förlagd till erfarna mathantverksföretag där man ska få möjliget att delta i hela verksamheten.

Efter utbildningen kan du antingen ta jobb i ett mathantverksföretag eller själv starta upp ett företag inom mejeri, charkuteri, bageri eller egen förädling av bär, frukt eller grönsaker Yh-utbildningen för mathantverkare anordnas gemensamt av Torsta AB, centrum för livskraft och Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk.

Utbildningen bedrivs i Eldrimners lokaler i Ås, 1 mil nordväst om Östersund. Här pågår även alla Eldrimners kortare kurser och utbildningar vilket skapar en levande och kreativ miljö där du träffar många nya kollegor i branschen!

Vi är oerhört glada att kunna erbjuda dig denna utbildning!

 

Din ansökan till utbildningen gör du genom att trycka HÄR, länken skickar dig vidare till yh-antagning.se

 

 Mer om vår utbildning

 Utbildningsplan

 Förkunskaper och urvalsgrunder

 Ledningsgruppen

Studiestart: 28 augusti 2017
Sista anmälningsdatum: 15 april 2017
Utbildningstakt: Heltid, 200 poäng, 40 veckor varav praktik 20 veckor
Antal elever: 28, riksintag
Utbildningsort: Ås, Jämtland
Förkunskapskrav: Gymnasieutbildning eller likvärdig kompetens
Ekonomi: Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande
Boende: Det finns flera olika boendealternativ att hyra i Ås och Östersund
Utbildningsanordnare: Torsta AB
Genomförs av: Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk

Kontaktperson: Liv Ekerwald
liv@eldrimner.com eller 010-225 32 01

TORSTA AB - utbildningsanordnare

Nya Torsta är ett kunskapscentrum för de gröna näringarna. Här finns utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vi arbetar med företags- och landsbygdsutveckling samt erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö.

ELDRIMNER - genomförare av utbildningen

Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk, hjälper mathantverkare – i starten såväl som i utvecklingen av företaget – genom rådgivning, kurser, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att det svenska mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.
Mera information hittar du på: www.eldrimner.com